Med ett stambyte menas att man byter ut rörstammarna i en fastighet, vilket oftast omfattar rör och ledningar som leder varm- och kallvatten samt spillvatten. Ibland kan även elledningar och eventuellt gasledningar och värmestammar som leder radiatorvatten omfattas. I ett flerfamiljshus görs stambytet successivt i en eller flera trappgångar i taget.

Vi har haft problem med några vattenskador i vår förening, är det kanske dags för ett stambyte?

Det är möjligt. Den genomsnittliga livslängden för stammar uppskattas till 50 år, men det är samtidigt inte bara åldern på rören som avgör deras status varför en teknisk besiktning, en s.k. förstudie är en viktig grund inför en diskussion om stambyte.

Den främsta anledningen till ett stambyte är att minimera risken för vattenskador. Med tiden blir ledningar slitna, utsatta för rostangrepp vilket ökar risken för sprickor och att rören täpps igen av beläggningar. I och med att stammarna har begränsad livslängd behöver man byta ut dem i rätt tid, vilket annars i värsta fall kan led till kostsamma vattenskador i fastigheten. Att inte genomföra ett stambyte kan därför bli väldigt kostsamt på sikt.

Kan medlemmarna bo kvar under renoveringen, eller måste vi utrymma lägenheterna?

Det är en vanlig fråga vi får. För att komma åt både de vertikala stammarna och de horisontellt förlagda rören i badrummen måste väggar och golv oftast brytas upp. Åtkomst till stammar i kök är oftast enklare och eftersom det inte finns något tätskikt bakom ytskiktet i köken behöver de sällan rivas ut helt.

Idag är det vanligast att lägenhetsinnehavarna bor kvar, och i stället för sitt badrum har de tillgång till temporära duschar och toaletter. Dessa kan finnas i t.ex. vagnar ute på gården eller om föreningen har toalett- och duschmöjligheter i källarplan så sparas den sista biten av stammarna till slutet av renoveringen då de byts ut.

I vår förening har många redan renoverat sina badrum på egen bekostnad. Kan vi renovera endast övriga badrum i samband med byte av vertikala stammar?

En förutsättning för att undanta ett badrum från stambyte är att det renoverats enligt branschregler och att stammarna som hör till lägenheten är utbytta, att ett så kallat partiellt stambyte ägt rum. För att det skal medges ska den genomförda renoveringen kunna stärka detta med en noggrann och detaljerad dokumentation som dessutom kan visa att inget återstående behov av stambyte föreligger. Därmed kan föreningen/den enskilda medlemmen sägas ha uppfyllt och visat att underhållsansvaret uppfyllts gällande stambyte för den aktuella lägenheten. Ett partiellt stambyte förutsätter dock ett tekniskt möjligt genomförande. Därför rekommenderas en noggrann undersökning av badrum som önskas undantas ett stambyte för att fastställa de tekniska villkoren för ett sådant undantag.

Källa/original: Brf-Mappen/SBC


Logga Granberg

Kontakta oss!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte på att höra av dig till oss!
Tillhör du en BRF och vill få tips och råd från oss? Gå med i vårt nyhetsbrev!
Vi på Granbergs Byggkonsult & Besiktning har lång erfarenhet kring arbete med bostadsrättsföreningar och kan erbjuda tips och råd via vårt nyhetsbrev! Detta är helt kostnadsfritt och man kan avsluta detta när man vill!